ikkunapuutarha

3.4.2013

Okei okei, ehkä puutarha on vähän liioittelua tästä kolmen ruukun ja kahden kasvin kokoelmasta. Yritys on kuitenkin kova, sillä silmissäni näen keittiön ikkunalautani jo vihreänä saarekkeena, josta poimin yrttejä kokkailuihini (ai mihin?) ja joka tuo raikasta ilmaa pieneen asuntooni. (Jostain kumman syystä tämä visio on vahvistunut sen jälkeen, kun katsoin pari viikkoa sitten useamman jakson Jamie Oliverin 30 minuutin ateriat -ohjelmaa.)

Olisihan se nyt sääli, jos pienessä asunnossa olisi neljä leveää ikkunalautaa ja kaakkoon antavat ikkunat, enkä silti kasvattaisi niissä mitään. Eikö?

Pari päivää sitten marssin siis polleana kaupan yrttiosastolle ja valitsin suurimman yrttipuskan sijaan tuoreimman ja kosteimman oloiset. Mukaan lähtivät basilika ja vesikranssi, sillä lukemani mukaan niillä pitäisi olla mahdollisuudet onnistua. Istutin yrtit varastoistani löytyneeseen multaan, kävin hankkimassa suihkepullon ja nyt kyttään maanisesti, joko jostain välistä jo puskee uutta. Iltaisin nostan yrtit pois vetoisalta ikkunalaudalta, etteivät ne palellu, ja aamulla ensimmäisenä siirrän kasvit takaisin ikkunalle ja avaan verhoa, jotta ihana aamuaurinko pääsee tekemään taikojaan.


Kuten alussa vihjaisin, niin tällä hetkellä ikkunalautaani koristaa kolme ruukkua, mutta vain kaksi kasvia. Tuo ylimmässä kuvassa näkyvä söpö seepraruukku on lahja rakkaalta ystävältäni joskus vuosia sitten. Pienet seeprat hän on taiteillut ruukkuun itse, joten välitän ruukusta erityisen paljon. Toistaiseksi ruukku odottaa kuitenkin tyhjillään, sillä en oikein tiedä, mikä kasvi noin pienessä ruukussa (halkaisija 10 cm) menestyisi. Tai ei sen tarvitsisi edes menestyä, kunhan hengissä pysyisi. Onko siellä joku viherpeukalo, joka osaisi auttaa?

Kuulen miellelläni myös kaikenlaisia kokemuksia ikkunapuutarhoista, sillä tahdon todella saada tämän toimimaan.
2 kommenttia on "ikkunapuutarha"
  1. Keittiöyrttipuutarhat on parhaita! Meillä ei tähän asti ole ollut ikkunalautamahdollisuutta (vaan ollaan kesäisin kasvatettu yrttejä parvekkeella), mutta uudessa kodissa, jonne pian muutetaan, on ainakin jonkin sortin ikkunalauta keittiössä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on! Mulla taas ei ole koskaan kesällä ollut parveketta, joten on pitänyt tyytyä ikkunalautoihin. Molempi ois kai parempi :)

      Poista