peitto/viltti/alusta

6.8.2012

Onko se viltti? Onko se peitto? Onko se alusta? En itse asiassa edes tiedä tämän työn tarkoitusta, mutta käsityöohjesivustojen vauvaohjeita katseltuani olen tullut siihen päätelmään, että tällainen viltin tapainen homma on aika must. Ainakin pienestä vauvasta saa söpöjä kuvia, jos viltin (tai mikä ikinä tämä nyt onkaan) kietoo sen ympärille (esim. näin, tai näin, ja oih, näin, ja vielä näin).

Viltin teon aloitin jo ennen joulua kuultuani perheenjäseneni raskaudesta. Työ valmistuikin tammikuussa, mutta se vaihtaa omistajaa vasta nyt pienokaisen tultua maailmaan.


Idean ja mallin vilttiin sain Lankamaailmassa, jossa vauvannuttulankoja etsiessämme bongasimme pieniä vauvalankakeriä eurolla kappale. Ohessa oli tekemäni kaltainen viltti, jota tutkailimme hetken ja kuskasimme langat (muistaakseni neljä kerää) kassalle. Myyjä muuten ehdotti, että ostamme Kool-Aid -jauhetta (joka itselleni on tuttu amerikkalaisena juomajauheena), jolla pienen kerän saa värjättyä jopa ilman vyyhdin avaamista (luultavastihan kaikki muut tiesi jo tän).

Kotona emme olleetkaan enää niin varmoja mallin silmukka- ja rivimääristä (puhelinta ei tietenkään sattunut olemaan mukana), joten lopulliseen työhön on sekoitettu myös omaa mielikuvitusta. Sen verran päätin heti poiketa esimerkistä, että jätin pois siihen virkatun/neulotun reunuksen ja kukat. 

Viltti on korinpohjaneuletta, minkä ansiosta se näyttää irrallisista neliöistä koostetulta. Alkuun tein 7 riviä ainaoikeinneuletta, jota jatkoin kummassakin reunassa 5 silmukkaa ja loppuun tietenkin taas 7 riviä.

Yksi "neliö" on kooltaan 10 silmukkaa x 12 riviä. Koko työssä "neliöitä" on 8x12, joten ainaoikeinneuloksen jälkeen ensimmäinen rivi neulotaan seuraavasti: 5 ainaoikeaa, *10 nurjaa, 10 oikeaa*, toista tähdillä merkittyä vielä 3 kertaa ja neulo loppuun 5 ainaoikeaa. Nurjalla puolella reunuksia lukuun ottamatta edellisen kerroksen oikeat ovat seuraavalla kerroksella nurjia ja päinvastoin. 12 rivin jälkeen osat vaihtuvat. Alla oleva kaavio selventää - tai sekoittaa. Vauvakokoinen viltti on kooltaan noin 50x60 cm.

Post Comment
Lähetä kommentti