oman elämänsä puikoissa

3.1.2013

Käsityötahti on viime aikoina vähän hiljentynyt, eikä päivän piteneminen ainakaan toistaiseksi ole juuri innostanut kuvaamaan aiempaa enemmän. Onneksi aina tarvitsekaan tarttua puikkoihin tai kameraan, vaan voi lukea siitä, kun muut neulovat.

Joulupukki toi tälle kiltille sekä vuoden Finlandia-voittaja Jään että Pulkkisen Vieraan, mutta pyhät kuluivat silti lukien ainoaa mukaani ottamaa kirjaa. Kirjaa, jolle villasukat, loppumattomat suklaavarannot ja vanhempien sohvannurkka tarjosivat oivan ympäristön.

Kyseessä oli Gil McNeilin vuonna 2008 suomennettu Oman elämänsä puikoissa. Nimensä mukaisesti kirja oli kannesta kanteen yhtä kliseiden ilotulitusta värikkäillä lankakerillä ja bambupuikoilla kuorrutettuna. Mutta oi, miten nautin. Ei tarvinnut miettiä mitään, ei pohtia yhteiskunnallisia ulottuvuuksia tai surra päähenkilön puolesta. Minä vain luin ja suunnittelin tulevia käsitöitä ja söin suklaata ja luin.

Lyhyesti kuvattuna (takakantta enempää paljastamatta) Oman elämänsä puikoissa kertoo Josta, joka on hiljattain jäänyt leskeksi ja kahden pojan yksinhuoltajaksi. On Gilmoren tyttömäinen pikkukaupunki, on isoäidiltä peritty lankakauppa ja siellä neulekerho ja on rakkautta. Sellaisia hyvän mielen juttuja.

Herkullisinta kirjassa ovat lankakaupan ikkunakoristusten suunnittelut ja kuvailut. Teekutsu-somistuksessa on tietenkin pannumyssyjä ja kauniita kakkualusia, ja ennen joulua ikkunaa koristaa neulottu adventtikalenteri. I-ha-naa!

Suosittelen kirjaa käsityöharrastajille, jotka kaipaavat pimeään talveen jotain kevyttä luettavaa. Nautitaan viltin ja teen kanssa.

McNeil on kirjoittanut kaksi muutakin käsityöaiheista kirjaa (Needles and Pearls ja Knit one, pearl one), mutta ainakaan minun tietääkseni niitä ei ole suomennettu.

Suosituksia käsityöaiheisista romaaneista? Tai muista hyvistä kirjoista?
4 kommenttia on "oman elämänsä puikoissa"
 1. Tuija Lehtisen Nappikaupan naiset oli oikein viihdyttävä, ja tietenkin Kate Jacobsin Pieni Lankakauppa-kirjat ovat ainakin omaan makuuni ihan miellyttävää luettavaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pieni lankakauppa -kirjat oonkin lukenut, mutta tuo Nappikaupan naiset on ihan vieras. Tuija Lehtisestä tulee elävästi mieleen ne nuorten kirjat, jotka oli yksiä mun suosikkeja 15 vuotta sitten :) Uskaltaiskohan sitä tarttua Lehtisen aikuisten kirjoihinkin.. Kiitos kuitenkin vinkistä!

   Poista
 2. Kiitos kirjavinkistä, kuulostaa juuri sopivalta luettavalta vilttiin kääriytyneenä ja teekuppi kädessä!

  VastaaPoista